top of page
Vyhledat
  • senatorbaxa

Zemědělství potřebuje naši podporu: proč je důležité jednat hned

Vážení zástupci zemědělců a koneckonců i všichni občané - jíme přece všichni.


Dlouhodobě v našem regionu vnímám "boj" zemědělců s nespravedlivým rozdělováním dotací a nadměrnou regulací, která zejména ty menší neskutečně přetěžuje. Jak jste mi při diskusích vysvětlili, nejsou to ale jediné problémy, kterým dnes čelíte.


Je nezbytné akutně řešit efektivní podporu pro zvýšení zájmu mladých, motivovaných lidí o práci v zemědělství. Mnoho z nás si mylně představuje práci v zemědělství jako fyzicky velmi namáhavou činnost vhodnou pro osoby s nízkým vzděláním. Dnes je však téměř nutností moderní vzdělání a technické dovednosti na vysoké úrovni. Stát zde bohužel neplní svou roli a právě v důsledku nevhodně nastavené vzdělávací politiky pro oblast zemědělství a absence motivačních programů se problém neustále prohlubuje.


Pozornost musí být věnována i cenovému tlaku a nerovným podmínkám na trhu. Zatímco čeští zemědělci musí dodržovat přísné normy, konkurenční výrobky ze zahraničí často těmito pravidly omezeny nejsou. To vytváří nefér situaci, kdy jsou české produkty na trhu méně konkurenceschopné. Naši zemědělci tak čelí nespravedlivé konkurenci, která ohrožuje jejich existenci.


Pokud budeme problémy zemědělců, a vlastně problémy nás všech, přehlížet, můžeme jednoho dne zjistit, že pole zůstanou holá a my budeme závislí pouze na tom, co nám kdo z našich sousedů pro naši spotřebu "uvolní" a za kolik. To by mělo zásadní dopad na naši potravinovou soběstačnost a bezpečnost.


Zemědělská politika musí přejít od prázdných slov ke konkrétním činům, které zajistí zemědělcům podporu, ochranu a férové podmínky. Je potřeba, abychom všichni vnímali tento boj jako boj za cenově dostupné kvalitní jídlo, za naši krajinu, za naši budoucnost.


Je na čase jednat. Pokud chceme zachovat české zemědělství a zajistit si kvalitní a cenově dostupné potraviny, musíme podpořit naše zemědělce a vytvořit pro ně podmínky, ve kterých mohou prosperovat.


Jako senátor se budu snažit prosadit opatření, která pomohou českým zemědělcům překonat tyto překážky. Společně můžeme zajistit, aby zemědělství nebylo jen přežitkem minulosti, ale perspektivním odvětvím, které přitáhne mladé a vzdělané lidi a které nám všem poskytne kvalitní a dostupné potraviny.


Váš Robert Baxa, jediný nezávislý kandidát do Senátu

21 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page