top of page
Vyhledat
  • senatorbaxa

Sociální a terénní služby: když srdce a ruce nestačí a bez pomoci to nejde

Vážení spoluobčané, voliči,

 

diskusí s vámi i z vlastní zkušenosti vím, jak problematické je v našem regionu zajistit sociální služby pro naše nejbližší, kteří se o sebe již nedokáží plně postarat. Nejde jen o služby pobytové, ale bohužel i o terénní, které umožňují našim rodičům, prarodičům či dětem zůstat ve vlastním prostředí, doma, blízko nás. Společně s naší pomocí lze zvládnout mnohé, i přes naše plné pracovní a rodinné vytížení.

 

Rozsah poskytovaných služeb ovlivňuje nejen kraj, ale i stát prostřednictvím Ministerstva práce a sociálních věcí, které vytváří a realizuje koncepci sociálních služeb a dotační politiku v této oblasti. A právě zde se nachází několik významných nedostatků, na které je potřeba soustředit pozornost:

 

  • Krátkodobé financování: Dotace na sociální služby se odvíjejí od každoročně schvalovaného státního rozpočtu a jsou tedy pouze na jeden rok. Tento způsob financování nedovoluje krajům pružně reagovat na potřeby sociálních služeb ani plánovat rozvoj potřebných kapacit, protože poskytovatelé nemají jistotu financování delší než jeden rok.

  • Nepřipravenost na stárnutí populace: Systém není připraven na dlouhodobé změny sociodemografických ukazatelů, zejména na stárnutí obyvatelstva, které u nás i v Evropě probíhá velmi rychlým tempem.

  • Neschopnost řešit akutní situace: Systém také není připraven řešit okamžité, náhle vzniklé situace, které v životě nejčastěji prožíváme a které nám mohou výrazně zkomplikovat život, zejména pokud jsou všichni členové rodiny plně pracovně nebo studijně vytíženi.

 

Péče jako společenský závazek

Pečovat o své blízké, kteří jsou nemocní, staří nebo potřebují zvláštní péči, je jednou z nejtěžších a nejvíce vyčerpávajících rolí. Pro mnohé z nás je to obrovský závazek - něco, co děláme z lásky a povinnosti, ale co také může mít zásadní dopad na naše vlastní životy. Když se snažíme skloubit péči o blízké s prací a dalšími závazky, často zjistíme, že naše síly nestačí. Právě v těchto chvílích se stávají sociální a terénní služby naprosto neocenitelnými. Pomáhají těm, kdo pečují o své blízké, poskytují úlevu, odbornou pomoc a někdy i nezbytnou psychickou podporu, která udrží rodinu pohromadě.

 

Nedocenění profesionálové

Ti, kteří tuto náročnou práci vykonávají, jsou sami často přehlíženi. Jak je možné, že lidé, kteří se denně starají o nejzranitelnější členy naší společnosti, musí žádat o dorovnání platu z dávek státní sociální podpory a hmotné nouze? Ano, vím, takto nedoceněných profesí je bohužel více …

Pracovníci v sociálních službách mají nástupní mzdy pod úrovní státem nastavené minimální mzdy. Aby dostali alespoň to, co jim zákon zaručuje, musí být jejich platy uměle dorovnány. To není jen nespravedlivé, ale zcela nepochopitelné. Tito lidé vykonávají nesmírně náročnou práci—fyzicky i emocionálně. Každý den se starají o nemocné, staré a nemohoucí, a přitom je jejich vlastní práce často opomíjena a podhodnocena.


Navíc stát mnohdy nedodržuje vlastní předpisy v rámci platových tabulek a to v mnoha profesích. Jak můžeme očekávat, že se o naše blízké bude dobře postaráno, když ti, kteří jim poskytují péči, sami přežívají? Jak můžeme chtít, aby tito pracovníci dávali do své práce to nejlepší, když jim za to společnost nedává ani to základní?


Potřeba systémových změn

Je nezbytné, aby se změnila nejen společenská, ale i legislativní podpora sociálních a terénních služeb. Jako právník chci systém, který podpoří rodiny a profesionály tak, aby péče o blízké nebyla jen břemenem, ale součástí důstojného a podporovaného života.

 

Péče o zranitelné není jen otázkou individuální odpovědnosti, ale také společenského závazku. Je na čase, aby se stát postavil k této otázce čelem a zajistil, že všichni ti, kdo se starají o druhé, dostanou odpovídající odměnu a podporu. Ať už jde o rodiče pečující o nemocné dítě, nebo profesionála, který se každý den stará o seniory, neboť všichni si zaslouží respekt, ocenění a důstojné podmínky pro svou práci.

 

Bez systémových změn a adekvátní podpory nemůžeme očekávat, že se péče o naše nejbližší zlepší. Je na čase jednat a vytvořit podmínky, které umožní poskytovat sociální a terénní služby na úrovni, jakou si naši občané zaslouží.

 

Váš Robert Baxa, nezávislý kandidát do Senátu

39 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Kommentit


bottom of page